Mera utejobb

070903
Senaste nytt från amatörbyggarna...

Hade tunga maskiner på tomten igen då det var dax att motfylla källardelen. Jag hade lite oroskänslor inför just detta moment då man inte riktigt visste vilka problem man skulle kunna ställas inför. Kommer grävmaskinen kunna ta sig runt huset i den ganska oländiga terrängen eller kommer den att välta rakt in i huset? Får vi tag på fyllnadsmassor? Håller väggarna? Just detta gick i alla fall bra tillslut även om det tog lite längre tid än planerat.

I vanlig ordning uppstod dock vissa andra problem. Jag hade ju bestämt mig för att experimentera lite med att leda friskluften till ventilationen genom marken för att på sommaren kyla luften och på vintern värma den en aning. Skafferiprincipen typ. En hoper 160mm markrör, ungefär 30m, hade beställts från Rinkaby för detta ändamål och dessa skulle nu läggas ner i samband med motfyllningen.  Man vill gärna ha fall hela vägen till inloppet för att leda ut ev. kondensvatten och kunna spola rent röret vid behov, men just detta visade sig vara ganska svårt att få till. Till en början gick det bra men när mer massor fylldes ovanpå satte sig den mjuka jorden och det blev naturligtvis bakfall på vissa ställen. Efter en stunds funderade bestämdes i alla fall att gräva upp och lägga om rören. Var lite tveksam redan innan huruvida alla rör skulle betala sig inom rimlig tid, men nu är det nog ingen tvekan längre. Det blir nog en ganska kostsam ventilationsanläggning. Två steg fram - ett tillbaka...
image91

image92

Stora taket är nu i stort sett färdigt med pannor, förutom nockpannor, med genomföringar ventilationshuvar och avloppsluftning. Vindskivor och plåt har också monterats men det hade jag inget foto på för tillfället. Vindskivorna gör verkligen en stor visuell skillnad på huset.

Min far och jag funderade lite hur vi skulle få upp pannorna på taket och bestämde oss att försöka hissa upp dem med en vinsch istället för att hyra någon sorts transportör. Det gick faktiskt väldigt bra även om man var lite stel i kroppen efter en dag.
image93

image94

Nästa stora moment som påbörjats är montering av fönster och dörrar. Det finns två saker som gör monteringen ganska krånglig och tidskrävande och det ena är att vikten på ett normalstort fönster uppskattas till bortåt 60kg. Det andra är själva infästningen. Karmskruv, adjufix o.d. funkar tyvärr inte eftersom det bara är frigolit runt karmen då jag vill ha fönsterna monterade ganska långt ut i väggen. Man får förlita sig på kilar, monteringsbleck, vinklar och fogskum. Det blir fint i alla fall :).
image95

/O


RSS 2.0