Trapprapport #3 - en orgie i ek

Hämtade hem ett gäng ekbänkskivor för att börja med slutfinish på trappan. Visste inte riktigt hur svårt det skulle vara att få till det hela och jag hade lite onda aningar eftersom inget trappsteg riktigt var det andra likt. Alla fick alltså måttas upp och sågas till efter hand med lite olika mått. Så här i efterhand är jag dock nöjd. Visst finns det några glipor och fula sågkanter men jag kan absolut leva med detta. Gliporna hoppas jag dessutom kunna fylla igen med plastiskt trä eller lämlig fog. Ek är väldigt tungt och hårt och sågverktygen fick verkligen bekänna färg under processen. Nu återstår överliggaren på räcket, spackling och slipning på trappans sidoväggar samt att olja in alla ekytor.











/O


Ljus i novembermörker

Arbetet fortsätter och vi kan nu bocka av några fler punkter på listan. A har varit här några gånger och svetsat på räcket så nu är det avklarat. Det är skönt för det är ju lite läskigt med brandrisken samt att man riskerar göra fula märken på t.ex. tapeter som vi satt upp. Det som återstår på räcket är puts & slip, målning och överliggaren i ek. Utseendet på räcket känns väldigt bra. En nackdel är dock att barn (...och vuxna?) kanske vill klättra på stängerna som riskerar böjas och förmodligen aldrig går att räta ut bra igen. Vi funderar på att montera någon slags tyg på insidan på grund av detta.







Plankväggen mellan hall och kök är ganska färdig. Återstår att klä in öppningarna på något snyggt sätt samt montera glasruta i en ursparning. Köpte färdigmålad innepanel vilket kändes som ett bra drag. Vi kommer inte att montera någon dörr i öppningen som syns till vänster. Om vi vill göra det i framtiden kommer det att bli en skjutdörr som går in mellan väggen och frysen. Flera andra dörrar har dock monterats och S fixar och donar med foder och lister.




Nu när räckesstolparna är på plats har jag kunnat gipsa stålbalken som sedan ska spacklas och slipas. Jag vill nu försöka avsluta all sådana här dammiga arbeten och sedan städa upp ordentligt innan vi fortsätter. 



/O

5 hantverkare från 4 till 66 år

Nu har det gått ett bra tag sedan senaste inlägget. Vi jobbar på, så hårt så vi inte har tid med sånt här "datorjobb". Men nu gör jag ett ryck, innan jag kryper till kojs med febrig son. Sjuka barn är aldrig kul men oundvikligt.

Sedan sist har vi börjat montera räcket. Grannen A har hjälp till att svetsa och därför är den nya tapeten täckt som ni ser på bilden.



Ibland är det riktigt bra att ha en granne med svets.




Det är också trevligt om man har en svärfar med fil.


Som ni kan se växer räcket sakta men säkert fram. Jag är inte själv så involverad i detta arbete, men stolparna är måttbeställda och vi har beställt två till för vi insåg att det skulle behövas för att inte räcket på "balkongen" skulle bli för vekt. Anledningen till att det är bra med en svärfar med fil är att hålen i stolparna behöver vara sneda för att kunna trä i de snedgående stängerna.



Såhär nånting, nu kan man tänka sig hur det blir. Tjuuuuusigt värre!


Målningsjobb - perfekt för E och mig. Han gick före med kvistlack-pensel och jag gick efter och strök. Han hade en liten ramsa han babblade: "Oj kompis, jag har slut på färg kompis. Färdigt här, färdigt här!" Och så duttade han mer lack på penseln. Jag frågade vad han fått det ifrån och han svarade att det hade han faktiskt hittat på själv!




Golvlister prepareras av en mycket liten, men duktig, målare.


Jag har även debuterat som "dörrfodermonterare". Först en ganska skraj sådan. Den där sågen var jag inte riktigt kompis med än, jag var lite blyg kan man säga. Men det gick ju bra och nu har jag satt dörrfoder på flera öppningar och det är väl bara att fortsätta antar jag. Många dörrar finns det! Men appropå det, Dörrarna Gunnar 1 och Gunnar 2 skulle ju få många nya Gunnar-kollegor. Nu blev det inte riktigt så. Gunnars ägare (vi) svek de båda vännerna och kom istället en dag hem med ett gäng "Gräddö"! Men dessa var så lika Gunnar till utseendet att vi hoppas och tror att de ska komma väl överrens.




I min snyggaste outfit, med spikpistolen i högsta hugg.

/S

RSS 2.0