"Sol, berg och vatten är det bästa som vi vet..."

Här händer det grejer! (med våra mått mätt...). Huset är redo för vintern - färdigisolerat med lösull på vinden och vi har fått installation av både bergvärme, solpaneler. Det känns skönt att detta är avklarat! Jag (S) kan inte ännu redogöra för hur detta uppvärmningssystem i vårt hus kommer att fungera, det kommer kanske i ett senare inlägg för er som är intresserade.

Jag kan dock berätta att vid borrningen, och allt vatten som detta krävde då, och vid själva installationen, så sinade vår brunn och ut kom bara brunt sumpvatten. Hmmm vad gör vi nu?  Det blev lite olika lösningar, tex låna dusch hos granne och några bilresor för att hämta dricksvatten. O och I fyllde golvärmesystemet med vatten hämtat från lokala macken. 300 liter i dunkar forslades hem då de ville ha rent vatten i systemet och klockan blev väl bortåt 02:30 innan de kom i säng. Nu är dock allt som vanligt igen och vi kan återigen diska och tvätta och koka potatis!

Efter avtäckning av solpanelerna fick vi, efter några minuter i solen, 60-gradig vätska ner från taket. Varmvatten finns således i huset, men vi har lite svårt att klura ut vad vi ska göra av det. Ta med badbaljan ut i nya tvättstugan och låta pojkarna bada i soluppvärmt badvatten är en idé som vi ännu inte testat. Tydligen måste ju pannan vara igång, trots att vi inte bor i huset, annars kokar solpanelerna. Men vi har ju som sagt ingen möjlighet att använda oss av detta varmvatten ännu.

/S

   

   

Bildextra!

Många har undrat! Så här ser huset ut nu! De har varit duktiga med fasaden, säger jag som mest står för markservicen. Det är långt kvar men nu ser huset ut som ett hus! Vi känner oss nöjda med färgen som är grå men som liksom skiftar lite mellan gråblå och grågrön beroende på vädret och tid på dygnet.

   

Mycket annat har hänt också! Det kommer i nästa inlägg hoppas jag.

/S


Bara man visar upp en snygg fasad...

...så tror alla att huset är klart, varför vi lägger allt krut på det!

Eller njae.. kanske är det inte anledningen, men vi hoppas i alla fall kunna på utsidan hyffsad klar innan snön faller.

Vi har lyckats putsa sockeln. Bestämde oss för att göra lite struktur på ytan med en borste för att slippa vara så nogrann och det visade sig faktiskt bli snyggare än helt slätt. Man smetar på ett lager, lägger i armeringsnät och låter stelna varefter man lägger ett till skikt med önskad struktur. Tungt jobb, stod på knä i tre dagar.

  

Vi har byggt en lagrings och målningsplats för att kunna stryka färg på allt innan vi sätter upp brädorna. Började först att stryka två gånger, men ändrade sedan taktik och bestämde oss för färdigstrykning på huset. Vi är långt ifrån klara, men är en liten bit på vägen (väggen...).
Vi har valt att skruva fasaden. Svärfar och far syns nedan i färd med detta.

  

Off topic men en ormjakt orsakade lite stopp i arbetet. Det visade sig vara en vanlig snok. Jag har aldrig tagit upp en orm förut, men tänkte att jag skulle flytta den. Gick 20m över till grannen och släppte den där :) men läste sedan att man skulle släppa den "några kilometer bort" så den kommer väl tillbaka. Har inget emot snokar då de tar endel möss som annars kommer in, men det känns olustigt att se något som ringlar på gräsmattan där barnen springer omkring. Nästa gång är det väl en huggorm.

 

Hur gör man med fasad, plåtar osv vid de runda fönstren? Det var en fråga som jag funderade på länge och väl. Kom på en metod och ritade upp det hela i SolidWorks vartefter jag provbyggde. Lyckades få med salning, fäste för plåtarna (som beställdes från plåtfirma), fäste för fasadbräder och foder i samma konstruktion. Är inte helt klart, men det verkar fungera ganska bra än så länge.

   

Vi har gjort mycket annat också men det återkommer jag till för nu ska jag sova.
/O

RSS 2.0